Advies van een ervaringsdeskundige

8 tips voor uitvaartfotografie

Hoe maak je goede afscheidsfoto's?

Je bent gevraagd om foto’s te maken op een uitvaart? Dat is een eer, maar ook spannend natuurlijk want je wilt het goed doen. Waar moet je nou op letten bij het maken van afscheidsfoto’s? Hier zijn 8 uitvaartfotografie tips.

Er zijn twee categorieën van advies voor het maken van uitvaartfotografie. De eerste is hoe je fotografeert en de tweede is wat je fotografeert.

Hoe fotografeer je een uitvaart? Dat heeft alles te maken met niet opvallen.

  • Gebruik bestaand licht en vermijd het gebruik van een flitser. Door te flitsen trek je de aandacht en dat willen we vermijden tijdens een uitvaart. Gebruik daarom lichtsterke lenzen en zet je diafragma wijd open. Om bewegingsonscherpte te voorkomen wil je niet lager dan 1/125e fotograferen.
  • Beweeg langzaam. Hoe langzamer, hoe onopvallender je bent.
  • Maak de niet te vermijden storendere foto’s ofwel direct aan het begin, of tijdens de momenten waarop niets gebeurt tussen het wisselen van mensen die speechen, of tijdens momenten dat mensen hun aandacht hebben bij een muziekstuk of video.
  • Anticipeer wat er staat te gebeuren waardoor je niet gehaast hoeft te lopen. Je maakt je kader en laat de situatie zich daarbinnen ontvouwen.
Anticipeer de binnenkomst in de zaal.

De tweede categorie uitvaartfotografie tips draait om de vraag: wat leg je vast als rouwfotograaf?

  • Momenten van compassie tussen de aanwezigen, zoals troosten bijvoorbeeld, zijn het grootste ingredient van een goede uitvaartreportage.
  • Momenten van compassie om de dierbare waarvan afscheid genomen wordt. Denk bijvoorbeeld aan het aanraken en decoreren van de kist en  het huilen en lachen om de herinneringen die worden opgehaald.
  • Alle details van de dag, van bloemen tot broodjes.
  • Goede overzichtsfoto’s van de afscheidslocatie, van binnen en van buiten.

Hopelijk hebben mijn uitvaartfotografie tips je geholpen. Mocht je nog vragen hebben of toch mij willen inhuren als afscheidsfotograaf, stuur mij dan gerust een berichtje.

SHARE THIS STORY
Stuur me gerust een berichtje